Monday, June 8, 2009

SyncToy

Met het laatste heftige onweer is mijn netwerk harde schijf overleden. Nu was die al wat ouder, dus een nieuwe was geen overbodige luxe. Met een nieuwe netwerk harde schijf ga je ook weer eens kijken hoe je het efficiëntste je data kan backup-en, want daarvoor gebruik ik dat ding.
Bij het aangeschafte apparaat werd een backup programma meegeleverd. Waardeloos, continu foutmeldingen. Daarnaast wil ik op de netwerkschijf een kopie van hetgeen op mijn lokale pc staat, en geen gecomprimeerd backupbestand. Want dan kan ik nooit op een eenvoudige wijze 1 specifiek bestand terughalen en kan ook Squeezecenter de MP3 bestanden niet lezen.

Als eerste oplossing had ik toen een batchbestand gemaakt(lang leve DOS) die zaken kopieerde van mijn pc naar de nieuwe harddisk. Echter heel efficiënt is dat niet, iedere keer werd dan alles gekopieerd. Bij de zoektocht naar een beter alternatief kwam ik een Microsoft hulpmiddel tegen; Synctoy 2.0.
In SyncToy maak je een verbinding, ze noemen het een 'pair', tussen twee mappen. Eén op de lokale pc en één op de netwerkschijf. Vervolgens geef je per paar op hoe er gehandeld moet worden. Hierdoor wordt alleen de data bijgewerkt waarvoor je dat wil en wordt niet onnodig veel data gekopieerd.
Vervolgens bestaat ook de mogelijkheid om het syncen te automatisch op gezette tijden te laten uitvoeren; gaat het helemaal vanzelf.

Zelf proberen: SyncToy

No comments: