Wednesday, December 11, 2019

Google Software Reporter Tool

Google Chrome vind ik één van de fijnste browsers, maar de laatste tijd merkte ik dat wanneer ik deze browser gebruikte de fan van mijn dektop hard begon te blazen.
Als ik dan keek in de Task Manager (te openen met Ctrl+Shift+Esc) zag ik dat een proces genaamd 'Software Reporter Tool' ruim 20% CPU capaciteit gebruikte.
Zodra ik deze taak beeindigde stopte het blazen van de fan.

De Software Reporter Tool is een applicatie van Google die het systeem scant om te voorkomende dat er conflicterende software op het systeem zit. En deze tool wordt standaard meegeïnstalleerd bij de installatie van Google Chrome.
Google zegt dat de tool geen informatie naar Google stuurt....

Er bestaat een registry setting om de tool uit te schakelen. Die heb ik geprobeerd, maar haalde niets uit. Wat wel werkt is de executable die de tool draait alle rechten te ontnemen.
Dat gaat als volgt.

De executable staat in het pad C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\SwReporter\VERSION\software_reporter_tool.exe .

Open de eigenschappen van dit bestand middels de rechter muisklik. Selecteer tabblad Security en klik daar op de knop Advanced. In het venster wat dan opent onderin op de knop 'Disable inheritance' klikken. Dan nog een keer op Yes en twee keer OK om de vensters te sluiten.

Het simpelweg verwijderen van de executable werkt niet, omdat Google hem bij de eerstvolgende update weer terug zet.

No comments: