Monday, February 2, 2009

Automatisch starten en stoppen

Mijn huisservertje start iedere dag automatisch op om 7:00 uur en gaat om 1:00 uur weer uit. Puur omdat de gebruikers van die server op dat moment toch slapen. 
Ik krijg wel eens vragen hoe ik dat ingesteld heb. Vandaar een korte uiteenzetting.

Starten
Dit heb ik geregeld via de BIOS. Het instellen van de BIOS verscheelt per pc, maar bijna iedere BIOS heeft de mogelijkheid om een pc op een bepaald tijdstip te laten starten. Soms zelfs met de mogelijkheid om per dag van de week een andere tijd op te geven. 
Aangezien mijn server ook een server besturingssysteem draait hoeft er niemand in te loggen voor de taken die hij uitvoert (Squeezecenter, dataopslag en IIS).

Stoppen
Tegenwoordig is dit al een standaard commando in Windows. Wanneer je gebruik maakt van een Windows versie die het commando shutdown nog niet kent is er een goed alternatief van PS Internals; psshutdown. Beide doen hetzelfde, het afsluiten van de computer. Afhankelijk van de parameters die je meegeeft kan je het systeem ook laten restarten of alleen maar uitloggen. In een netwerk kan je hiermee ook op afstand een systeem uitschakelen, mist je op dat systeem de rechten hebt om het van afstand uit te zetten.
Het shutdown commando laat ik automatisch uitvoeren middels een 'Scheduled task' met het commando 'shutdown -s'. 
Mocht ik dan achter het susteem zitten heb ik standaard 30 seconde de tijd de shutdown te annuleren met een cancel knop die in een popup naar voren komt.

No comments: