Wednesday, February 18, 2009

Werken met shortcuts

Met deze titel kan je heel veel kanten op. Maar dit keer bedoel ik de shortcuts die je kan opgeven aan programma's of acties in Windows. 
Lange tijd geleden, we werkten net met Windows `95, was ik verbaasd hoe snel iemand een DOS-box op het scherm kreeg. Want zeker als supporter heb je nog best wel vaak DOS nodig en ik vond het erg handig hoe snel een DOS-box geopend kon worden. De oplossing hiervoor was het gebruik maken van een shortcut voor de menukeuze in het startmenu. 
Hat startmenu in Windows is in feite een lijst met pif-bestanden; program information files. Normaal ziet de gebruiker alleen de titel van dit pif-bestand, de menukeuze. Echter aan zo een menukeuze kunnen meer instellingen meegegeven worden, waaronder een shortcut. Als dan de shortcut wordt ingetypt, wordt de menukeuze uitgevoerd. 
Op deze wijze had ik de toetscombinatie [Ctrl]+[Alt]+[D] toegekend aan de menukeuze 'Command Prompt'. Door die toetscombinatie in te typen verschijnt nu direct de DOS-box.
Het toekennen van een dergelijke shortcut-toetscombinatie doet u door met de rechtermuisknop te klikken op de menukeuze en in het dan getoonde menu te gaan naar 'Eigenschappen'. Het veld 'Shotcut key' toont de huidige toegewezen toetscombinatie, maar zal meestal leeg zijn. 

No comments: