Wednesday, October 6, 2010

DOS programma's draaien in Windows 7

Onlangs moest ik iemand helpen met een DOS programma uit eind jaren tachtig, een adressenprogramma van Wortelsoft. En moest ik informatie opzoeken in een Borland Reflex database.
Starten van dergelijke programma's op een 64-bits Windows 7 laptop is standaard niet mogelijk. Dergelijke software verwacht directe toegang tot de hardware, iets wat vanaf Windows 95 al tegengehouden wordt.
Tot aan Windows Xp kon je dan wel wat regelen met de instellingen van de 'command prompt', maar ook dat was sinds Windows Vista niet meer toereikend.

De oplossing is een DOS emulator, die de gewenste software laat denken dat het in DOS 5.* aan het werk is. Een goed werkend exemplaar is DOSbox, open source en gratis te downloaden.
Eenmaal geïnstalleerd en opgestart kom je op een virtuele Z:-schijf. Hier mount je de harde schijf waar het te gebruiken DOS-programma staat. Mounten van je C:-schijf gaat ook, al wordt dit wel afgeraden.

Link: DOSbox

16 comments:

Anonymous said...

Beste Peter,

sinds de aanschaf van een nieuwe laptop met windows 7 lukt het me niet Exact voor Dos te draaien.
Ik ben begonnen met de installatie van de Dosbox 0.74 en kom tot het opstartscherm van Exact met de foutmelding "share niet geladen".
Hoe moet ik dit goed installeren ?
Johan
06-20749927
verb638@live.nl

Peter said...

Exact voor DOS draaien in Windows 7 is me niet gelukt. Alleen 'eenvoudige' DOS programma's.

Unknown said...

Hoi,

Exact voor dos is te draaien onder Windows 7 middels Virtual XP. Te downloaden via Microsoft. Is gratis en werkt prima met XP.

Je installeert het en legt dan een netwerkfolder aan naar de folder op je windows 7 machine waar de dos programmatuur staat.

Mvg
Hein

Anonymous said...

Exact voor Dos is prima te draaien in het Dos venster. Een probleem zit hem in het opstartscherm/logo dat full screen wil werken.

Dat scherm kun je echter uitschakelen. En dan start het verder goed op. Zie de Exact pagina op:

http://www.exactsoftware.com/docs/DocView.aspx?DocumentID=%7Ba3f5138b-7a93-4c95-b63e-5e07d38cc511%7D

linda said...

ik heb een xp pc en wil hierop exact 7.0 installeren. het gaat niet want tijdens installatie wordt de drive e of d niet herkent. Zou u svp contact met me op willen nemen? alvast bedankt
linda

A A Kruikemeijer said...

Ik heb vier DOS disquettes met documentatie van mijn verzameling kunstboeken. Ze zijn gemaakt met het programma Team van Robo. Dat bedrijf is niet meer te vinden. Wel heb ik indertijd dit progr. gekopiëerd naar disq. 5. Mijn vraag is of u de vier disq. voor mij kan ontcijferen en printen of op een CD of een USB-stick zetten. Zo ja, dan verneem ik graag ook de prijs die u berekent.
Benieuwd naar uw antwoord groet u vriendelijk bram.kruikemeijer@home.nl

Peter said...

Het programma Team van Robo is mij volledig onbekend. En aangezien mijn huidige computers en desktops geen diskettestation meer hebben, kan ik u helaas niet helpen.
Wellicht dat u via Marktplaats iemand kan vinden die u kan verder helpen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Anonymous said...

Is het mogelijk om exact71 te laten draaien onder Windows8.1?

Peter said...

Hangt er vanaf wat er gedaan. Volledig functioneel durf ik niet te garanderen. Zeker printen en functionaliteiten die direct resources willen benaderen zullen falen.

Anonymous said...

Printen via dos.txt-printer? Is dit mogelijk?
Waar dien ik de bestanden te plaatsen? of de C-schijf of in "Mijn documenten"?

Peter said...

Daar heb ik helaas geen ervaring mee. Ben zelf sinds 2004 direct betrokken bij de ontwikkeling van Exact Online en de laatste keren dat ik Exact voor DOS opgestart heb, dat alleen gedaan om te testen of we zoveel mogelijk data daaruit konden converteren naar Exact Online.

Anonymous said...

Peter,

Kun je aangeven waar ik de programmabestanden het beste kan plaatsen?

Peter said...

Locatie van de bestanden maakt voor Exact voor DOS niet zoveel uit. Heeft geen verwijzingen naar het Windows-register.

Mol said...

Ik heb vandaag ook een installatie gedaan van Exact voor DOS 7.1 op een Windows 7 Professional 32 bits versie.
Voor het opstarten heb ik een snelkoppeling gemaakt met tag zodat het full screen opstartlogo achterwege blijft (met dank aan Anoniem van 12-05-2012).
Om goed te kunnen werken moeten de filehandles en buffers in de windows\system32\config.nt aangepast worden (ik heb files=140 en buffers=60).
Om te printen gebruik ik in Exact lpt1, maak ik een doorverwijzing met: net use lpt1 naar \\{servernaam}\{printernaam}.
De gebruikers loggen op de pc in via een domein, wat echter wel nodig is om te kunnen printen is dat de gebruikers lid zijn van de groep 'printer operators' op de server.
Groet, sebas

Anonymous said...

Zojuist heb ik exact71 voor dos werkend op Windows 8.1 -X64
Volgens mij is er maar 1 manier, nl. Maak gebruik van VMware Player (Free for home users)
Installeer Windows XP Professional SP3 Maak een snelkoppeling naar emenu.bat
Wijzig de eigenschappen van de snelkoppeling zodat je de schermgroote en de opstart variablen kunt aanpassen en verwijzen naar de settings autoexec.nt en config.nt
Printen maak een printer aan op de LPT1 poort. Exact snapt alleen printers op LPT poorten. Koppel de LPT1 poort aan een TCP/IP adres wanneer de printer op het netwerk staat.

Max van Nunen said...

Beste Peter,

Wij (mijn vader en ik) zijn al jaren bezig om exact voor MS-Dos werkend te krijgen op een nieuwere computer. Op dit moment hebben we een Windows XP pc draaien met daarop Exact Globe 3.15. Is er een manier om het programma op windows 8 of 10 te draaien of misschien de database over te zetten naar een nieuwer programma?

Alvast bedankt.

Groet,
Max van Nunen
maxvannunen@hotmail.com